Nyheter

      Nyheter        
   
    Edit

 

 

Kulturarvet fiske i Älvkarleby
15:e Juni i år fyller Älvkarleby kultur historiska organisation 150år ! Älvkarleby kommun vill verkligen lyfta kulturarvet fiske som berört kommunen sedan minst den äldre medeltiden då kung Knut Eriksson regerade (År 1167-1195) https://www.alvkarleby.se/uppleva-och-gora/kultur/kungarnas-promenad/knut-eriksson.html https://www.alvkarleby.se/uppleva-och-gora/kultur/kungarnas-promenad/gustaf-vasa.html Älvkarleby kommun kommer under året lyfta flera viktiga kulturhistoriska saker i Älvkarleby. Det som kommer hända hos oss är att det Fasta fiske(Bild) kommer flyttas från dess nuvarande plats bredvid kraftverket ner till Fasta. Kanalens mynning. Utanför fiskekontoret På denna plats har det historiskt stått ett fast fiske. Därav namnet FASTA. Kultur nämnden i Älvkarleby beslutade efter ett direktiv från 1321 att har det en gång funnits ett fast fiske så ska det även göra det i fortsättningen. Detta står beskrivet i kungens direktiv från år 1321. (Ref. riksarkivet 213-1356.13) Detta direktiv har sedan fått förstärkt Eu Skydd med Kulturdirektivet som uppkom år 1979. Där det bl.a står (Har något historiskt funnits så ska det i den mån det går återuppbyggas och säkras på den plats det stått). Från 15:e juni kommer det Fasta fisket stå på plats. Sportfisket kommer drabbas lite av detta. En regel kommer införas: Fiskeförbud närmare än 50meter från anordningen. Vi får visa hänsyn för detta. Sen kommer Älvkarleby hembygdsorganisation sköta detta fiske och det kommer saluföras Dalälvslax varje lördag mellan kl.08:00-10:00 under tiden 16:e juni-30juli. Sen kommer det även fiskas havsöring under tiden 1oktober-31oktober och försäljning av dessa kommer ske lördagar i oktober kl.08:00-10:00. Alla med säsongskort på A-sektionen får 25% rabatt på salufisken. Älvkarleby kommun tillsammans med Älvkarleby sportfiske kommer lyfta fler viktiga händelser samt anordna jippon under våren/sommaren. Bl.a en händelse det kommer skrivas om är: Att Kung Knut gav munkarna i Viby kloster nära Sigtuna rätt att fiska lax i Älvkarleby. Älvkarlebyborna betraktade dock fisket som sin tillhörighet och många tvister uppstod mellan Älvkarlebybönderna och munkarna. Samt jippot: Älvkarleby sportfiske kommer på fallens dag släppa 6 975st plastankor från Storfallet till minne av år 1997 då det fångades lika många havsöringar på sportfisket. Älvkarleby sportfiske var då Europas i särklass bästa plats för fiske efter havsöring. Den som sedan lyckas håva upp flest ankor vinner ett livslångt fiskekort på A-sektionen i Älvkarleby. Sponsrat av Älvkarleby kulturhistoriska förening. Kommunen kommer också tillsammans med myndigheterna ta upp: Är Fisket i Älvkarleby ett kulturarv värt att bevara? Dagens konflikt med en förlorad fisketurism tack vare konsekvenserna av invasionen av en art som endast funnits i Älvkarleby kommun i ca 25år. SKARVEN ! Högt upp på listan är även att lyfta frågan om trålningsfisket i bottenhavet. Är detta är rimligt. Vad hände på 1980-talet när västkust trålarna. Se fb


2020-03-31
Nu i dessa corona tider kanske man inte vill träffa så mycket folk. Vi har den servicen att vi kan lägga ut fiskekort i skåpet utanför fiskekontoret. Om man vill ha ett fiskekort utlagt i skåpet, ska man ringa fiskekontoret senast kl 17.00 dagen innan man ska fiska.


Gåva för 300kr !
Till er som inte har en plats i Kungsådran 2020. Skänker du 300kr till öringsfonden är du med om chansen till fiske i Kungsådran 1:a maj. Har du redan bokat in ett fiske i Kungsådran i år så får du INTE vara med i utlottningen. Men givetvis får du skänka en slant för välgörandet. Det du gör är att du betalar in 300kr till öringsfondens bankgiro: 724-6150 Skriv GÅVA följt av ditt namn i meddelandet. Betalningen ska vara hos oss senast 9:e april. (Du får inte tillbaka pengarna om du inte får en plats). 15:e april kommer någon ur styrelsen dra lott om vilka 4 som får en plats i Kungsådran den 1:a maj. Vilka som får plats meddelas på hemsidan/facebook. Därefter får NI som vinner maila fiskekontoret för att få information om fisket i Kungsådran. Pengarna vi får in för denna dag kommer gå till ”välgörande ändamål” till förmån för havsöringen.


Registrering av fisk !
Alla havsöringar som fångas och tas upp skall vägas på fiskekontorets våg. Vissa är pittagmärkta och den informationen är väldigt viktig för oss och er. Likaså skall alla registrera om fisken som fångas är fettfeneklippt eller oklippt.


Vild havsöring !
Tänk på dom rådande omständigheterna för havsöringen. Återutsätt gärna vild havsöring, dvs oklippt.


Premiären 21:a mars
Premiären i morgon. Fiskekorten kan hämtas ut från kl.06:30. Fiskekorts utdelningen kommer ske utanför fiskekontoret. Kaffe kommer serveras utomhus. Vi kommer begränsa antalet personer som ska handla övriga fiskekort och fiskegrejer till max 2st personer samtidigt inne på fiskekontoret. Värmestugan kommer hållas öppen. Har du förkylningssymtom får du inte besöka fiskekontoret eller värmestugan. Korv/Bröd kommer grillas samt ärtsoppa kommer serveras ute från kl.11:00 och så länge det finns. Serveringen är gratis men lämna gärna ett bidrag till öringsfonden. Vi kommer ha en tävling för alla som fiskar premiären på A-sektionen. Största havsöringen (Vild havsöring får EJ anmälas, dvs oklippt). Havsöringen ska vara invägd senast kl.13:00. Säg till personal när du skall väga in. Vinsten är ett påsk ägg men hemligt innehåll.


Premiären kommer bli av !
Premiären 21:a mars kommer bli av. Oklart om vi kommer kunna bjuda på korv/bröd, ärtsoppa mm. Återkommer under fredag med detta. Har du symtom på förkylning så är vi tacksamma om du inte besöker oss på fiskekontoret. Detta gäller ALLA.


Premiären fullbokad 2020 !
Premiären 21:a mars är nu fullbokad. Alla ni som anmält er till premiären. Glöm inte att betala in senast 28:e februari.


Kungsådrans fiske 2020 !
Alla platser i Kungsådran är fullbokade. Vi kommer släppa några till platser så håll utkik.


Facebook inlägg
I morgon 14:e februari kl.12:00 kan du/ni läsa ett inlägg på vår facebook som har rätt stor betydelse för framtidens fiske. Läs och dela inlägget.


Kungsådran 2020
Kom ihåg att boka in 23:e februari ! Då är det möjligt att boka en plats i Kungsådran. Läs mer om bokning, regler mm här på sidan under fliken Kungsådran.


Fiskepremiären 21:a mars
Premiären år2020 är lördagen den 21:a mars. Max 100st premiärfiskare. 300kr/person. Endast förbokade ! Finns platser kvar. Anmälan gör du till alvkarleby.sportfiske@telia.com eller tel.026-72916 Passa på att köpa säsongskort innan premiären då kostar det 3 000kr. Köper du säsongskortet tidigt får du ett lågt fiskekorts nummer.


Budgivningen avgjord !
Budgivningen för en dags fiske i Kungsådran den 30:e september är avgjord med ett mycket förmånligt tillskott till öringsfonden. Öringsfonden får för denna dag in mycket generösa 28 160kr. Pengar som kommer se till att mer havsöring sätts ut i Dalälven. Stort tack till alla er som lagt ett bud! Övrig bokning av fiske i Kungsådran kommer kunna läsas på vår hemsida inom kort. http://alvkarlebysportfiske.nu/kungs%C3%A5dran/info Följ oss på facebook det kommer fler chanser förutom telefonbokningen för fiske i Kungsådran!!! Personerna som lagt dom högsta buden för fiske den 30:e september: Per Axman Andreas Ramsby Fredrik Rexhammar Lennart Lorås Stort tack ! Glöm inte anmäla er till fiskepremiären på A-sektionen, lördagen den 21:a mars. Begränsat antal platser (100st) Anmälan för premiären gör du till alvkarleby.sportfiske@telia.com eller ring 026-72916


Fisketävlingar år 2020
Under 2020 kommer 2st fisketävlingar hållas på A-sektionen. Laxtrofèn 13:e juni. Öringstrofèn 17:e oktober. Nytt för i år är vi Älvkarleby sportfiske är arrangörer. På båda tävlingarna kommer det vara begränsat antal platser samt förbetalning. Mer info i början på 2020.


Flugfiske i Kungsådran 2020!
Nu är det klart. Vattenfall har gjort klartecken Det kommer vara liknande upplägg som 2019. Datumen kommer vara enligt nedan: 6st dagar på våren 1-6maj. All fisk skall återutsättas 16st dagar på sommaren 23juni-8juli. Där alla som fiskar på sommaren får ta reda på en nystigen fettfeneklippt lax. 34st dagar på höstfisket. 28augusti-30september. All fisk skall återutsättas. Turisthotellet letar nya ägare så det är oklart hur det blir med luncherna som tidigare ingick i fisket. Vi jobbar på en lösning. Det kommer som i år vara vissa dagar som är ej bokningsbara. Dom som köper säsongskort på A-sektionen innan 21:a februari kommer få förtur att boka en dag i Kungsådran. Begränsat till 20platser. Nytt för i år är att vi kommer ge företag/privatpersoner chansen att ”sponsra” öringsfonden. Det är upp till företag eller privatpersoner att komma med förslag på tex 1 dags fiske. 2 dagars fiske eller max 3st dagars fiske. Med eller utan boende, mat mm. Vi kommer för detta reservera 6st dagar. Ni som är intresserade av detta maila: janne@alvkarlebysportfiske.nu (senast 16:e februari) Vi ser till öringsfondens bästa och väljer dom ”bästa” förslagen. Vi släpper i dag 4st platser den 30:e september! Du budar på EN plats. Dom 4 högsta buden får en plats.(Lunch ingår men oklart var). Lägg ditt bud senast 6:e januari kl.21:00 på mail: janne@alvkarlebysportfiske.nu Vinnande bud blir kontaktad senast 1h efter avslutad tid. Bokning av kort i Kungsådran kommer ske söndagen den 23:e februari kl.15:00. Dom som köpt säsongskort innan 21:a februari kommer kunna ringa kl.13:00 samt har även möjlighet att ringa kl.15 Mer info om vilka datum som finns tillgängliga kommer ut senast vecka 3. Det kommer under året finnas fler tillfällen att ta del av en dag i Kungsådran så det gäller att följa oss på facebook. Se gärna filmen om Kungsådran som Micke Frödin gjort efter sitt besök. https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=HZCLEEzs1Mg&feature=emb_logo Vid frågor och funderingar kontakta fiskekontoret på 026-72916


God Jul och Gott Nytt År
Vi på Älvkarleby sportfiske vill tacka alla som besökt oss under året. Nu blickar vi framåt och hoppas på en god utveckling på fiskesäsongen 2020. Vi kommer fortsätta jobba för att få tillbaka havsöringen och hoppas vi får hjälp av alla er där ute. Premiären år2020 är lördagen den 21:a mars. Max 100st premiärfiskare. Endast förbokade ! Premiärkorten släpps den 2:a januari.


Nytt för år 2020
Dagkort vuxen under juni och juli kommer kosta 350kr. Åldern för ungdomskort ändras till 15år på A och B/C sektionen.(Ungdomskort 15 t,o,m 18år). Resterande fiskekorts priser oförändrade. Reglerna oförändrade.